[VIDEO+FOTO]’Dato Jamal bakar Zaid’.. susulan kenyataan bekas menteri itu didakwa mengguris perasaan Sultan Selangor..

Sharing is caring!

KUALA LUMPUR: Ditengah-tengah kehangatan Persidangan Agung Umno (PAU) kali ke-71 2017, Datuk Seri Jamal Md Yunos tampil dengan gimik baru.

lihat video penuh dibawah

Loading...

Kali ini, Ketua Umno Bahagian Sungai Besar membakar keratan mirip Datuk Zaid Ibrahim susulan kenyataan bekas menteri undang-undang itu didakwanya mengguris perasaan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah serta seluruh rakyat negeri itu.

Jamal membakar “Zaid” yang tertera perkataan “pengkhianat, kurang ajar, biadab” diluar Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) sambil disaksikan lebih 20 ahli Umno.

Semalam, Zaid di media sosial menegur Sultan Selangor supaya berhati-hati dengan kata-kata beliau, kerana semua akan terkesan apabila negara terbakar. Zaid mengulas laporan media “Selangor ruler: Dr M will burn the whole country with his anger”.

“Saya rasa kami perlu ajar Zaid Ibrahim kali ini kerana perbuatan yang sangat biadap dan keterlaluan. Bagi saya, sudah sampai waktunya. Apa yang beliau buat itu langsung kami tak boleh terima,” kata Jamal kepada pemberita selepas membakar boneka mirip Zaid.

“Dia nak maki saya dia boleh maki saya 24 jam, siang dan malam pun tak apa, tetapi jangan sekali-kali menghina, mengaibkan, mengeluarkan perkataan biadap terhadap sultan kami.

Loading...

“Saya nak beritahu Zaid Ibrahim langkah mayat kami dulu sebelum beliau berani mengeluarkan perkataan-perkataan cukup biadap kepada Sultan Selangor.”

Terdahulu, Jamal melakukan gimik sama di depan Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi selepas membuat laporan polis terhadap Zaid pada 3.00 petang tadi.

Pengerusi Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar berkata Umno negeri merancang mengadakan tunjuk perasaan menyatakan sokongan kepada Sultan Selangor.

________________________________________

Siap Sedia Semua.. “PM pesan jangan ke mana-mana Januari ini!” Debaran…

KUALA LUMPUR: “Perdana Menteri pesan (kepada perwakilan) jangan ke mana-mana pada bulan satu (Januari) ini. Semua mesti berada di stesen masing-masing,” kata veteran UMNO, Tan Sri Mohd Ali Rustam.

 

Ketua UMNO Bahagian Bukit Katil itu berkata, beliau yakin pesanan itu adalah bayangan daripada Datuk Seri Najib Razak berhubung kemungkinan berlakunya pembubaran Parlimen bulan depan bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

 

“Presiden meminta semua pemimpin dan akar umbi UMNO bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya dalam masa yang amat dekat iaitu dalam (beberapa) minggu saja.

 

“Presiden mengingatkan kita supaya melupakan masalah pertandingan UMNO dan tumpu kepada pilihan raya. Beliau mahu kita terus balik bekerja, rapatkan barisan dan tingkatkan lagi perpaduan dalam parti dan dalam kalangan parti komponen,” katanya ditemui selepas Majlis Taklimat Presiden UMNO sempena Perhimpunan Agung UMNO 2017 di sini, petang ini.

 

Ditanya pandangan peribadi beliau bila PRU14 akan diadakan, Mohd Ali berkata, ia kemungkinan akan berlaku pada Mac hingga April tahun depan.

 

“Pada Januari, Bajet 2018 baru saja dilaksanakan untuk rakyat mendapat manfaatnya dan pada Februari adalah sambutan Tahun Baharu Cina.

 

“Bagaimanapun, pilihan raya boleh juga berlaku sebelum Tahun Baharu Cina kerana Perdana Menteri menggunakan metodologi baharu iaitu melihat kepada ‘mood’ rakyat seperti mana yang berlaku di Sarawak (Pilihan Raya Negeri), Selangor (Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar) dan Perak (PRK Kuala Kangsar).

 

“Jika (Perdana Menteri berpendapat) sebelum Tahun Baharu Cina adalah waktu yang terbaik, maka ia akan diadakan sebelum Tahun Baharu Cina,” katanya.

 

Sementara itu, Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman, berkata Najib mahu semua masalah dalaman parti diselesaikan segera supaya jentera UMNO mempunyai persediaan kukuh untuk menang pilihan raya.

 

Ditanya sama ada Najib ada menyentuh mengenai soal calon, Ahmad Razif berkata, perkara itu tidak disebut oleh Najib dan yakin ahli parti akan menyerahkan sepenuhnya pemilihan calon kepada Presiden.

Loading...