13Dec

Putera Mahkota Saudi Tawarkan ‘Abu Dis’ Jadi Ibu Kota Palestin Dan Hak Baitulmaqdis Kepada Israel, Singkirkan Kerabat Diraja Untuk Terus Berkuasa.

Sharing is caring!

Cadangan Saudi kepada konflik Israel – Palestin adalah dengan menawarkan perkampungan Abu Dis sebagai ibu kota Palestin pada masa depan dan bukannya Baitulmuqaddis telah menimbulkan kemarahan yang meluas.

Aktivis telah mengeluarkan hashtag baru di bawah nama “Baitulmuqaddis adalah modal kita” sebagai respons kepada cadangan Saudi.

Loading...

New York Times melaporkan pada hari Ahad bahawa Putera Mahkota Saudi Mohammed Bin Salman membuat cadangan semasa lawatan Presiden Palestin Mahmoud Abbas ke Riyadh bulan lalu.

Menurut cadangan itu, rakyat Palestin akan mendapat negeri yang tidak bersebelahan di Tebing Barat dan Jalur Gaza yang mana mereka akan hanya mempunyai kedaulatan separa manakala majoriti penempatan Israel di Tebing Barat akan kekal. Cadangan itu tidak memberikan pelarian Palestin dan keturunan mereka hak untuk kembali ke Israel.

Menurut kertas itu, Arab Saudi memberikan Abbas dua bulan untuk memberi respond kepada tawaran itu.

Abu Dis adalah sebuah bandar Palestin yang terletak berhampiran Baitulmaqdis. Menurut Perjanjian Oslo ia diklasifikasikan sebagai Kawasan B yang ditadbir oleh kedua Israel dan Pihak Berkuasa Palestin.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump mengakui Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel dan akan memulakan tindakan memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat ke Baitulmaqdis hari ini, keputusan yang memusnahkan berdekad usaha Amerika Syarikat kearah kedamaian Israel-Palestin dan risiko yang menimbulkan keganasan di Timur Tengah.

Loading...

Sambil itu, Putera Mahkota Arab Saudi yang berpengaruh, Mohammed bin Salman, hari ini berjanji mengembalikan Islam ‘yang sederhana dan terbuka’ di negara itu yang dikenali dengan pemerintahan konservatif.

“Kami akan kembali kepada keadaan sebelum ini, negara Islam sederhana yang terbuka kepada semua agama dan dunia.

“Kami tidak akan menghabiskan 30 tahun kehidupan akan datang menangani idea teruk. Kami akan memusnahkan ia hari ini. Kami akan menamatkan ekstremisme tidak lama lagi,” katanya

Penangkapan Besar-Besaran Kerabat Diraja Saudi

Putera Mahkota Saudi, Mohammad bin Salman telah menangkap berpuluh-puluh kerabat Diraja Saudi baru-baru ini. Penangkapan tersebut dibuat atas nama pembanterasan rasuah, tetapi itu hanyalah sandiwara Putera Mohammad untuk terus memegang tampuk kuasa di negara tersebut.

Antara yang ditangkap termasuklah sepupunya sendiri yang merupakan ahli perniagaan terkaya di Arab Saudi, Putera Alwaleed bin Talal. Selain itu, 2 orang lagi putera yang ditahan adalah Putera Mutaib bin Abdullah, Menteri Saudi Arabian National Guard (SANG) dan Putera Turki bin Abdullah, bekas gabenor Riyadh. Mereka semua ditangkap tanpa sebarang perbicaraan undang-undang.

Selain putera-putera yang menjaga keselamatan, turut ditangkap ialah taikun-taikun Saudi yang mampu menggulingkan Putera Mahkota dengan wang. Walaupun Putera Alwaleed tidak bergiat aktif dengan politik, tapi hartanya berjumlah US$ 17 bilion, merupakan salah seorang individu terkaya di dunia. Tambahan pula, beliau seorang yang lantang, jadi adalah normal beliau dilihat sebagai potensi ancaman.

Bilionaire seperti Waleed bin Ibrahim, pengerusi Middle East Broadcasting Company (MBC) dan Bakr bin Laden (abang Osama bin Laden) turut ditangkap. Teknokrat seperti Adel Fakieh (Menteri Ekonomi) turut ditahan, supaya Putera Mahkota Mohammad bin Salman dapat mengambil semua kredit transformasi ekonomi Saudi.

Ahli perniagaan terkaya di Arab Saudi, Putera Alwaleed bin Talal. Sumber foto : New York Times

Strategi Putera Mahkota Saudi Untuk Terus Memegang Kuasa

Jadi apa yang cuba dilakukan Putera Mahkota sekarang adalah mencantas semua potensi ancaman kepada kedudukannya, dengan restu ayahandanya Raja Salman. Tindakan penangkapan tersebut boleh dianggap sebagai langkah awal untuk mengukuhkan kuasanya di Saudi.

Umum mengetahui bahawa Raja Salman sudahpun tua dan sering mengalami masalah kesihatan. Jadi, baginda ingin memastikan anak kesayangannya, Putera Mahkota Mohammad itu dapat berkuasa dengan selesa apabila beliau naik menjadi pengganti nanti.

Dengan penyingkiran Muhammad bin Nayef (ketua perisik) dan Mutaib bin Abdullah (ketua SANG), Putera Mohammad dapat menguasai ketiga-tiga cabang aparatus keselamatan Saudi. Maka beliau tidak perlu berasa risau lagi tentang ancaman terhadap kedudukannya daripada pihak tentera.

Raja Arab Saudi, Raja Salman yang merupakan ayah kepada Putera Mohammad

Pendek kata, Putera Mahkota sudah menguasai empat tiang utama pemerintahan Saudi : pemerintahan keluarga, ahli perniagaan jutawan, pemimpin keselamatan dan pemerintahan mutlak. Laluan beliau untuk menakluk kuasa sememangnya menjadi semakin mudah.

Hubungkait Donald Trump Dengan Penangkapan Tersebut

Tidak dinafikan, strategi Putera Mahkota itu adalah langkah yang berisiko tinggi. Justeru, putera muda yang berusia 32 tahun itu memerlukan ‘backup’ daripada kuasa luar. Tidak lain tidak bukan, individu tersebut adalah Donald Trump.

Beberapa jam sebelum penangkapan, Trump ada menelefon Raja Salman untuk menyatakan sokongannya terhadap tindakan Putera Mahkota Mohammad dan mahu memperkukuhkan kerjasama dua hala termasuk rancangan Saudi untuk memasarkan saham (IPO) Saudi Aramco di bursa New York dan pembelian THAAD oleh Saudi.

Trump sebelum ini pernah menegaskan di laman media sosialnya bahawa dia mahukan $2 trilion saham gergasi minyak Saudi iaitu Aramco berada dalam pasaran New York dan sudah mendapat lampu hijau daripada Raja Salman. Hubungan baik di antara Saudi dengan Trump juga membolehkan Amerika membekalkan senjata api kepada Saudi.

Apa-apapun, langkah yang diambil Putera Mahkota ini adalah satu perjudian yang sangat besar. Agenda yang ingin dicapainya mengundang pelbagai kontroversi. Tindakan menangkap ahli kerabat diraja Saudi yang terdiri daripada sepupun dan saudaranya mungkin akan memakan dirinya sendiri. Masa depan Arab Saudi di bawah pemerintahan beliau akan menjadi sungguh kucar-kacir.

Begitulah serba sedikit penceritaan ringkas mengenai isu sebenar yang sedang hangat berlaku di Arab Saudi pada ketika ini.

Sumber: Middle East Monitor

Loading...