SEJARAH BOOTS DR.MARTENS YANG RAMAI TAK TAHU..

Sharing is caring!

Sejarah Dr.Martens bermula pada perang dunia ke-2. Ketika seorang doktor tentera Jerman, Klaus Martens yang sedang cuti dari medan pertempuran,beliau mengalami kecederaan semasa sedang bermain ski di Alps Bavaria. Pada masa pemulihan kecederaan, kerana alas kaki yang dipakainya tidak selesa. Kemudian ia menukar dengan kulit yang lebih lembut dan sol yang lebih empuk dengan bantalan udara. Apabila perang berakhir, Klaus mula menghasilkan boot buatan nya sendiri untuk dipakai.

Loading...

Pada Tahun 1947, Klaus Martens yang tidak mahir dalam bidang perniagaan, Beliau bertemu dengan kawan lama iaitu Dr.Herbert Funck di Munich yang mahir dalam perniagaan. Funck tertarik dengan reka bentuk kasut buatan Martens. Dengan manfaatkan getah yang banyak telah dibuang di lapangan udara Luftwaffe saat itu.

Herbert Funck dan Martens tengah cari ilham nak buat kasut

Martens dan Funck menghasilkan boot tersebut dan menjalankan perniagaan boot itu di Seeshaupt,Jerman. Boot yang tahan lama dengan kulit yang lembut dan sol empuk menjadi kegemaraan bagi para ibu rumahtangga, dan hasil 80% hasil jualan boot pada dekad pertama adalah para wanita yang berusia 40tahun ke atas..

Hasil jualan mendapat sambutan yang baik, membuat Martens dan Funck membuka kilang di Munich pada tahun 1952. Tujuh tahun kemudian, mereka mula menggembangkan perniagaan antarabangsa dengan menggandingkan pengeluar kasut England, R. Griggs Group Ltd. Boot Martens yang pertama dihasilkan di England adalah di daerah Northamptonshire, pada tarikh 1april 1960. Boot Dr Martens terkenal dengan ciri khas reka bentuk jahitan benang warna kuning mengelilingi tapak. Boot yang selanjutnya mengalami pengubahsuaian reka bentuk warna (hitam,biru,merah dll) dan bentuk.

Tengah bincang bisnes besor dekat England


Boot Dr.Martens pengeluaran England mendapat respon yang sangat positif, dan banyak digunakan oleh Polis, tukang pos dan juga pekerja kilang. Pada akhir tahun 1960-an, komuniti Skinhead mula menggunakan boot Dr Martens. 10 tahun kemudian, tahun 1970 boot Dr Martens popular digunakan oleh komuniti Punk Rock dan para pemuzik new wave England. Boot asal Jerman dengan sentuhan England yang dikenal dengan sebutan Dr Martens, Doc mart dan DMs ini benar² menggoncang Eropah dan Dunia, hampir kesemua para pemuzik dan selebriti filem menggunakan Dr Martens.

Bangga siak pakai doc mart

Lalu pada tahun 70-an boot ini makin popular kerana banyak artis Punk Rock, Ska, Goths, peniaga, hardcore, straight-edge, Glam, bahkan New wave yg memakainya. Dengan bantuan pemuzik² itu, Long-march yg dilakukan Docmart dari kota London merebak ke seluruh England dan Eropah, lalu menceroboh Dunia.

Wak doyok ngan amy search pun pakai doc mart

Kemuncaknya pada tahun 1990-an, kasut Docmart berkembang menjadi trend yg menjangkiti semua orang, bukan hanya Sub-kultur Punk sahaja. Ia menjadi industri besar. Hasilnya, sebahagian komuniti Skinhead sejati yg serupa dengan spirit anti kapitalisme mula mempersoalkan brand sang doktor. Sebahagian mereka mula beralih ke jenama pesaing Docmart, seperti Grinder,Ranger, Gripfast dan lain²..

Loading...

 
cerita seterusnya………………
 

SIMBOL BANK NEGARA PADA RINGGIT MALAYSIA DIKESAN ILLUMINATI..BETUL KE LAMBANG BANK NEGARA SEEKOR KIJANG ATAUPUN IANYA ADALAH…

Iluminati Ringgit Logo Bank Negara Malaysia.png

 

Simbol illuminati pada not kertas ringgit Malaysia
Sebenarnya saya pun baru tahu juga perkara ini dari seorang sahabat , disebabkan perkara ini memang menarik perhatian maka saya mengambil keputusan untuk menyiasatnya dengan lebih lanjut.
Pertama sekali, jom kita check simbol ini pada ringgit kita,

3.jpg

Apa yang saya tandakan dengan dakwat merah itu adalah gambar seekor kijang. Tetapi betulkah itu seekor kijang?

Sebenarnya, lebih tepat lagi, simbol ini adalah sebenarnya milik Bank Negara Malaysia

Logo BNM.jpg

Ok, apa yang peliknya tentang lambang kijang ini kan? Cuba anda perhatikan, adakah ia benar – benar melambangkan kijang?

Perkara yang aneh disini adalah kerana ciri fizikal Kijang adalah berekor PENDEK!, manakala simbol haiwan diatas adalah berekor panjang..

Sebenarnya haiwan diatas adalah simbol seekor anjing..!

lambang-BNM.jpg

Lihat perbezaan Kijang pada Jata Negeri Kelantan dan Logo BNM

illuminati malaysia.jpg

Dalam logo tersebut itu pula terdapat simbol matahari dan bulan.

Untuk makluman semua,bulan dan matahari merupakan sembahan masyarakat pada zaman dahulu, ataupun lebih dikenali masyarakat yang menganut agama pagan(menyembah alam). Masyarakat Mesir Purba telah dicatatkan menyembah matahari sebagai tuhan yang dikenali sebagai Amon-Re (Tuhan Matahari bermata satu). Catatan ini sering ditemui melalui ukiran pada makam Firaun dan Pyramid

Manakala anjing itu pula kelihatan sperti PharaohDog/Pharaoh Hound yang merupakan lambang kepada Mesir Kuno. Lambang anjing pada masyarakat mesir kuno juga melambangkan Dewa Anubis. Lambang ini sememangnya salah satu simbol identiti bagi pergerakan Freemason.

Adakah satu kebetulan atau sesuatu yang memang telah ditetapkan?

E-66anubis.jpg

Saya periksa laman web BNM. Bank Negara tertubuh di bawah Ordinan Bank Negara Malaya 1958. Saya pun rasa Bank Negara bawah Kerajaan. Dia tulis situ, Bank Negara Malaysia ialah sebuah bank pusat/induk untuk Malaysia. Tapi dekat laman web BNM tak ada pulak tunjukkan Carta Organisasi. Tak ada pun tunjuk bawah Kerajaan ke Kementerian mana ke. Jadi siapa sebenarnya pemilik Bank Negara?

Bank Negara ni GLC ke? Syarikat berkaitan kerajaan ke? Antara tugas Bank Negara dinyatakan di situ, menasihat Kerajaan dan mempengaruhi suasana kredit negara. Mengapa dia yang menasihat Kerajaan? Mesti handal orangnya.

discover punya discover, saya telah terbaca satu artikel

Pada tahun 1958, siapa cerdik pandai Malaysia yang layak menasihat Kerajaan dalam suasana baru Merdeka? Jadi saya pun periksa siapa Gabenor pertama Bank Negara? Ok, Tan Sri W H Wilcock.

Saya tak hairan lah tentang ini, memang ramai bekas Penjajah kita yang masih membantu kita semasa kita baru lepas merdeka.

Cumanya persoalan saya, Bank Negara Malaysia ini di bawah siapa? Masih belum terjawab dari Laman Web Bank Negara sendiri. Bank Negara Malaysia punya 2 pejabat di luar negara, 1 di US dan 1 lagi di UK. Saya juga pernah terbaca tentang satu artikel tentang kaitan satu pergerakan dengan bank negara malaysia. – cc – AkuIslam.com

by noreply@blogger.com (Rakyat Sembang) via BERITA RAKYAT

Sumber : awannano

Loading...