Dua tahun lagi, Proton bakal perkenalkan kereta terbang yang pertama. Tidak sabar!

Sharing is caring!

Dua tahun lagi, Proton bakal perkenalkan kereta terbang yang pertama. Tidak sabar!

PETALING JAYA – Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Li Chunrong mendedahkan bahawa syarikat berkenaan bakal memperkenalkan tiga model kereta canggih di pasaran Malaysia.

Masihkah anda ingat dahulu semasa kecil kita sering disajikan dengan tontonan filem futuristik yang memaparkan kenderaan terbang, penggunaan robot secara meluas dan macam-macam lagi?

Loading...

Nampaknya, mimpi bakal menjadi kenyataan apabila Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) sedang merancang untuk mengeluarkan tiga model kenderaan yang serba canggih dan berteknologi tinggi menjelang tahun 2019.

Dipetik dari China Press, Li Chunrong berkata tiga model kenderaan yang akan Proton lancarkan adalah kereta pemanduan automatik, kereta berkuasa elektrik sepenuhnya dan kereta terbang yang pertama!

Tambah beliau lagi, selain daripada Proton Boyue SUV yang dijangka akan dilancarkan pada akhir tahun hadapan, Proton turut akan menaik taraf dan melakukan pengubahsuaian pada lapan model sedia ada bagi meningkatkan daya saing Proton.

Loading...

Malah, beliau turut mencadang untuk melakukan penukaran nama Proton di dalam bahasa Cina. Menurutnya, orang China menterjemah Proton sebagai ‘Bao Teng’ yang membawa maksud khazanah atau harta benda tetapi rakyat Malaysia menyebut ‘Pu Teng’ yang merujuk kepada biasa.

Katanya, rakyat Malaysia perlu berbangga dengan Proton yang mempunyai kegemilangan sejarah selain menjadi tamadun perindustrian Malaysia selepas pengambilalihan Lotus pada tahun 1996.

Sehingga bulan lepas, bahagian pasaran Proton sudah stabil di tahap 13 peratus dan dikatakan lebih baik berbanding tahun lalu.

Pada 24 Mei lalu, DRB-Hicom mengeluarkan kenyataan mengenai penjualan sahamnya dalam Proton sebanyak 49.9% kepada sebuah syarikat automotif gergasi di China yang sebelum ini pernah mengambil alih Volvo dari Sweden iaitu Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely).

Berikutan urusniaga berkenaan, Geely memiliki kepentingan 51% dalam pembuat kereta Britain, Lotus daripada Proton pada harga sekitar RM277.85 juta. Baki 49% lagi menjadi milik Etika Automotive Sdn Bhd.

Semenjak menerajui Proton pada 1 Oktober lalu, Li telah menyenaraikan empat jenis tuntutan kepada semua kakitangan syarikatnya.

“Pertama adalah saling menghormati, bertolak ansur dan integrasi demi mengejar kecemerlangan perniagaan, kedua ialah profesionalisme dan kejujuran, ketiga ialah ketelusan pengurusan dan keempat adalah mematuhi peraturan”.

Di samping itu, beliau turut berharap agar Proton dapat mempertingkatkan tahap perkhidmatannya.

“Walaupun kualiti kereta Proton amat baik, tetapi kualiti perkhidmatan termasuk indeks kepuasan jualan (SSI) dan indeks khidmat pelanggan (CSI) sangat teruk, paling teruk di seluruh negara, saya tidak pernah nampak seteruk ini”.

“Kami juga akan memberi komisen tertinggi di negara ini iaitu 1% hingga 1.3% komisen jualan kereta bagi tiga tahun pertama. Ketika ini, hanya dua syarikat mempunyai dasar sedemikian di Malaysia tetapi kemampuan mereka tidak setanding kami,” jelas Li.

Nampaknya Proton sedang berusaha untuk mengembalikan zaman kegemilangannya. Apa-apa pun, kereta terbang itu pasti akan ditunggu-tunggu oleh semua orang di dunia!

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

 
______________________________________
 
CEO BARU CADANG GANTI NAMA PROTON KEPADA “BAO TENG” DALAM BAHASA CINA

KETUA Pegawai Eksekutif (CEO) baru Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton), Li Chunrung dilapor mencadangkan penukaran nama Proton dalam bahasa Cina kepada nama “Bao Teng”.

Katanya ketika berucap dalam persidangan usahawan Malaysia-China ke 7 semalam, orang China sudah biasa menterjemah Proton menjadi “Bao Teng” tetapi rakyat Malaysia menggelarnya “Pu Teng”.

Katanya, “Bao” bermaksud khazanah atau harta benda manakala “Pu” membawa maksud biasa.

Pada 24 Mei lalu, DRB-Hicom mengumumkan penjualan sebanyak 49.9 peratus sahamnya dalam Proton kepada Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely), sebuah syarikat gergasi automotif negara China yang sebelum ini telah mengambil alih Volvo dari Sweden.

Menurut Reuters, yang melihat kenyataan tersebut, ia tidak menyatakan nilai jualan tersebut dalam rangka memulihkan syarikat kenderaan nasional itu.

Geely itu syarikat induk Geely Automobile Holdings di Hong Kong dan kumpulan Volvo dari Sweden. Proton pula memiliki Lotus, syarikat automotif Britain.

Penjualan saham itu sekaligus membolehkan Geely menguasai kepentingan sebanyak 51 peratus saham pembuat kereta Britain, Lotus melalui Proton dalam urus niaga bernilai RM277.85 juta, manakala baki 49 peratus lagi menjadi milik Etika Automotive Sdn Bhd.

Syarikat-syarikat lain yang pernah menyatakan minat membeli Proton termasuklah pembuat Peugeot, Suzuki Motor Corp dari Jepun dan Renault SA dari Perancis.

Kerajaan memang merancang mencari rakan kongsi strategik negara asing untuk membantu Proton berkembang lebih cekap dan setanding jenama besar.

Tidak hairan kalau ada penggiat media sosial yang memprotes atau berjenaka mengenai penjualan kawalan Proton kepada syarikat China, memberi nama baru kepada projek kereta nasional itu.

Mereka memanggilnya “Ploton” iaitu sebutan yang zalim di kalangan sesetengah penutur bahasa Cina. Dengan penjualan kawalannya kepada Zhejiang Geely Holding Group, berakhirlah status Proton sebagai projek nasional atau kebangsaan.

Proton bukan lagi projek pendayaan ekonomi tetapi hanyalah sebuah perniagaan biasa. Jadi adalah wajar status nasionalnya ditarik balik. Apatah lagi majoriti sahamnya kini milik orang asing.

Kalau kita masih ingat dan peduli, projek kereta nasional ini dilancarkan pada tahun 1983 dan mengeluarkan kereta pertamanya – Proton Saga – pada tahun 1985.

Sebagai projek pendayaan ekonomi, ia telah mencetuskan beratus ribu peluang pekerjaan dan melatih pekerja mahir dalam industri automotif.

Buruan bukan Proton tetapi Lotus

Pada satu ketika ia menjadi kereta paling laris di Malaysia sebelum kerajaan membuka pasaran tempatan kepada kereta import murah.

Adalah tidak mustahil selepas penjualan kepada Geely, Proton akan melalui proses rasionalisasi yang mungkin melibatkan pemberhentian pekerja seperti yang berlaku dengan banyak syarikat yang bertukar tangan.

Banyak penganalisis dan pemerhati pasaran berpendapat yang menjadi buruan syarikat China itu bukanlah jenama Proton tetapi Lotus.

Setelah membeli jenama berprestij Volvo adalah logik bagi Geely mengidamkan kereta sports seperti Lotus. Tidak menghairankan kalau selepas ini kereta Proton rekaan tempatan akan diganti dengan model dari negeri China.

Dengan pembelian Proton itu, pemodal China kini mengusai dua syarikat tempatan dalam industri bersangkutan pemotoran. Disember lalu, syarikat penapisan minyak China, Shandong Hengyuan Petrochemical Co, membeli 51 peratus saham kilang penapis Shell di Port Dickson dengan harga ASS$66.3 juta (kira-kira RM300 juta).

Kedua-kedua pembelian ini adalah sebahagian kecil sahaja daripada senarai membeli-belah China di Malaysia yang termasuk pembinaan pelabuhan, hartanah, landasan kereta api dan pemberian hutang.

Penjualan harta negara secara besar-besaran kepada China tidak langsung menghairankan kalau kita faham dasar dan kedudukan ekonomi Malaysia di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Pertama, di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) rekaan Datuk Seri Idris Jala, kerajaan komited kepada pembebasan ekonomi dan pasaran bebas. Ertinya siapa yang ada duit bebas menguasai ekonomi negara.

Jadi adalah tidak menghairankan kalau syarikat luar yang banyak duit, khususnya dari negara China, berlumba-lumba membeli harta di negara kita. – FMT dan MalaysiaKini via MiloSuam

 

Loading...