Cara Negro Pasang Perangkap Gadis Melayu..Mohon Share!!!

Sharing is caring!

DENGAN kepakaran ‘mengalun’ ayat cinta menerusi e-mel dan laman sosial, sebahagian warga Afrika yang kononnya berkunjung ke negara ini sebagai pelancong atau pelajar dikesan memerangkap golongan wanita pertengahan usia bermodal tebal untuk mendapatkan wang mudah.

Kebiasaannya mereka menggunakan gambar lelaki berkulit putih untuk menjerat mangsa, di samping menggoda dengan menggunakan kata-kata cinta dan rayuan.

Loading...

Selepas pasti mangsa berada dalam genggamannya, mereka mula bertindak dengan memberitahu mangsa kononnya mahu mengirim bungkusan bernilai ribuan ringgit kepada mangsa.

Dalam tempoh beberapa hari kemudian, mangsa akan menerima panggilan daripada individu yang menyamar sebagai pegawai kastam dan memaklumkan barangan yang dikirim itu dikenakan cukai.

Lebih licik, warga Afrika terbabit bersekongkol dengan wanita tempatan yang menyamar sebagai pegawai kastam dan bertutur dalam bahasa Melayu bagi meyakinkan mangsa.

Tidak cukup dengan itu, mangsa juga akan menerima panggilan telefon daripada individu yang mendakwa mereka dari pejabat kedutaan dan pihak kurier serta menyatakan kiriman perlu dikenakan caj tertentu.

Individu yang membuat panggilan itu akan memaklumkan bahawa mangsa perlu membayar sejumlah wang sebelum kiriman berkenaan sampai di tangan mangsa.

Mangsa yang terpedaya akan memasukkan jumlah dikehendaki ke dalam beberapa akaun berbeza milik warga tempatan sehingga dalam tidak sedar mereka ditipu sehingga ribuan ringgit.

Loading...

Mangsa hanya akan menyedari ditipu apabila barang dikirim tidak sampai ke tangan mereka walaupun sudah menjelaskan bayaran berkenaan.

Modus operasi penipuan bungkusan paling popular membabitkan ‘Awang Hitam’ itu didedahkan Ketua Penolong Pengarah (Operasi) JSJK Bukit Aman, Asisten Komisioner Rohaimi Md Isa dalam temubual eksklusif bersama Metro Ahad di pejabatnya, baru-baru ini.

Penipuan seumpama itu adalah sebahagian besar daripada 385 kes penipuan yang direkodkan JSJK Bukit Aman dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini membabitkan kerugian RM7.45 juta.

Jumlah kes itu membimbangkan kerana ia meningkat hampir sekali ganda berbanding 265 kes dan kerugian berjumlah RM7.02 juta dalam tempoh sama tahun lalu.

Rohaimi berkata, Kuala Lumpur mencatat jumlah kerugian paling banyak dalam tempoh enam bulan tahun ini iaitu sebanyak RM2.5 juta yang membabitkan 75 kes.

Katanya, mereka menjalankan kegiatan penipuan dengan menggunakan pelbagai cara, terutama melalui bungkusan dan black money.

“Dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, sejumlah 89 individu yang terbabit dalam kedua-dua penipuan ini ditangkap.

“Malah, penipuan melalui bungkusan juga dilihat semakin berleluasa sejak tiga tahun kebelakangan ini berdasarkan jumlah tangkapan yang direkod dalam tempoh itu apabila ia semakin menghampiri jumlah keseluruhan 120 tangkapan kes sepanjang tahun lalu,” katanya.

Berdasarkan siasatan, warga Nigeria didapati aktif menjalankan kegiatan penipuan menerusi bungkusan ini dengan jumlah tangkapan sebanyak 68 kes sepanjang tahun lalu diikuti dengan warga Afrika Selatan, 37 tangkapan.

Bagaimanapun, jika dulu penipuan black money sering dikaitkan dengan warga Afrika, trend berkenaan dilihat semakin menurun sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Berdasarkan statistik yang direkod, jumlah tangkapan individu yang terbabit dalam kegiatan itu adalah 24 orang pada tahun lalu dan hanya enam tangkapan dilakukan sehingga Jun tahun ini.

Walaupun jumlah tangkapan dilihat semakin menurun, kegiatan itu dipercayai masih aktif apabila sindiket black money mensasarkan ahli perniagaan yang inginkan keuntungan berlipat kali ganda sebagai mangsanya.

Mangsa yang kelabu mata mudah terpedaya dengan kegiatan ini yang kononnya dapat ‘mencuci’ sehelai kertas dan bertukar menjadi wang dolar Amerika Syarikat.

Dakwa mereka, teknik itu digunakan oleh Amerika Syarikat untuk membantu negara miskin di benua Afrika bagi meningkatkan nilai mata wang negara itu.

Mangsa akan ditunjukkan teknik ‘mencuci’ wang berkenaan bagi meyakinkan mangsa untuk membuat pelaburan.

Selain penipuan bungkusan dan black money, ada beberapa penipuan yang membabitkan golongan ini, antaranya menggunakan wasiat pusaka, tawaran kerja dan loteri.

Seiring dengan peredaran masa dan ledakan teknologi, penjenayah lebih selesa melakukan penipuan ini menerusi Internet, termasuk menggunakan laman sosial seperti facebook, twitter dan tagged.

Banyak faktor dikenal pasti mendorong golongan berkenaan melakukan kegiatan jenayah sedemikian di negara ini antaranya pemberian kemudahan Visa Sewaktu Ketibaan (VOA) kepada pelancong.

Visa yang diperkenalkan bagi menggalakkan kedatangan pelancong ke negara ini sempena Tahun Melawat Malaysia 2007 itu disalahgunakan oleh segelintir pelancong untuk melakukan kegiatan berkenaan.

Rohaimi berkata, langkah kerajaan memansuhkan visa berkenaan yang berkuat kuasa 16 Ogos lalu dilihat sebagai satu langkah positif untuk mengekang penularan jenayah itu.

Katanya, pemberian visa berkenaan mendorong pelancong masuk ke negara ini untuk melakukan pelbagai jenayah dan tinggal melebihi masa ditetapkan.

“Sebelum ini, jenayah ini tidak pernah wujud di Malaysia tetapi dibawa masuk oleh pelancong sehingga menjadi trend membimbangkan di negara ini.

“Golongan ini biasa melakukan kegiatan jenayah terbabit di negara mereka dan bertindak ‘memperluaskan’ aktiviti mereka ke negara luar,” katanya.

Dengan pemansuhan visa itu, beliau menjangkakan jumlah kes jenayah membabitkan pelancong asing akan menunjukkan penurunan.

Bagaimanapun, sukar untuk membanteras kegiatan ini secara keseluruhan kerana negara tidak mengamalkan penggunaan sistem biometrik yang dapat merekod dan mengawal kemasukan pelancong asing secara meluas.

“Pelancong asing yang didapati terbabit dalam kegiatan jenayah akan disenaraihitamkan daripada memasuki negara ini, namun ada di antara mereka bijak dengan memasuki negara ini semula menggunakan pasport orang lain.

“Kita sukar mengesan golongan ini kerana tiada sistem dapat mengesan pergerakan keluar masuk mereka secara sistematik,” katanya.

Bagaimanapun, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada 22 Ogos lalu memaklumkan sistem berkenaan akan diperluaskan penggunaannya menjelang bulan depan.

Inisiatif itu dilihat sebagai satu daripada langkah untuk mempertingkatkan sistem kawalan keselamatan sedia ada di Jabatan Imigresen, sekali gus dapat memantau kemasukan dan pergerakan warga asing.

Menerusi sistem itu, status warga asing boleh diketahui apabila mereka memohon visa pelancong, visa pelajar serta permit kerja.

Warga asing yang didapati pernah melakukan jenayah akan dihalang daripada memasuki negara ini, sekali gus dapat membendung penularan kegiatan jenayah.

Namun, usaha kerajaan dan pihak berkuasa tidak mencukupi jika orang ramai di luar sana membuka ‘ruang’ kepada penjenayah itu untuk menjadikan mereka sebagai mangsa.

Orang ramai dinasihatkan supaya tidak sewenang-wenangnya mempercayai apa juga tawaran mencurigakan menerusi panggilan telefon, e-mel, laman sosial mahupun khidmat pesanan ringkas (SMS).

Katanya, mereka sepatutnya menyiasat terlebih dulu individu yang menawarkan pelbagai bentuk pelaburan dan hadiah sebelum menyatakan persetujuan.

Sikap individu yang tamak, mudah mempercayai orang luar dan tidak sensitif dengan keadaan sekeliling menjadikan mereka sasaran dan mangsa sindiket penipuan ini.

Malah ada mangsa memberitahu,, mereka tidak pernah mengetahui mengenai sindiket penipuan ini walaupun ia dipaparkan di dalam media.

Sumber: Harian Metro

 

________________________________________

[Artikel KECOHSANGAT Lagi DiBawah]

 

GADIS ‘DIRATAH’ LELAKI NEGRO DI TANDAS STESEN MINYAK SELAMA 30 MINIT. PARA WANITA SILA SENTIASA BERWASPADA DAN BERJAGA2 BILA KE TANDAS SEORANG DIRI!…

 

Kisah ini, mungkin ada yang sudah pernah baca. Walaupun begitu, wajar dijadikan sebagai pengajaran dan peringatan kepada kaum wanita agar lebih berhati-hati apabila menggunakan tandas di luar sana.

Kepada semua wanita-wanita terutamanya yang selalu berhenti dan pergi ke tandas di mana-mana stesen petrol. Kejadian ini betul-betul berlaku pada seorang kenalan saya sendiri.

Seorang perempuan dan teman lelakinya (bakal suami yang mana akan berkahwin tak lama lagi) berhenti di sebuah stesen petrol atas sebab si perempuan ini nak pergi ke tandas.

Kalau kita perasan di stesen petrol contohnya Petronas, ada tandas yang di dalam kedai Mesra itu sendiri. Namun, ada juga tandas yang diluar sikit sebelah dengan kedai Mesra serta tandas di bahagian belakang, jauh sedikit dari kedai Mesra.

Si perempuan itu tadi pergi ke tandas yang berada di belakang itu berseorangan pada waktu malam. Sementara teman lelaki hanya menunggu di dalam kereta.

Namun, selepas 30 minit berlalu, perempuan itu tadi masih tidak muncul menyebabkan lelaki itu nekad untuk pergi mencari kekasihnya yang menggunakan tandas di bahagian belakang tadi.

Alangkah terkejutnya dia apabila menemui gadis itu dalam keadaan pengsan dan tidak berpakaian yang dipercayai telah dirogol. Sedih, tetapi itulah yang terjadi.

Menurut gadis itu, ada seseorang yang telah menariknya ketika dia masuk ke tandas berkenaan. Suspek menutup mulutnya serta mengunci pintu tandas dan dirogol secara ganas.

Mangsa tidak dapat mengenal pasti ciri-ciri suspek namun apa yang pasti suspek berkulit hitam dan dipercayai ‘negro’. Kasihan sangat-sangat.

Sudahlah mangsa bakal berkahwin tidak lama lagi dan kini berada dalam keadaan yang sangat trauma dan tertekan.

Kepada kaum wanita yang membaca kisah ini, tolong jangan pergi ke tandas seorang-seorang terutamanya tandas di bahagian belakang walaupun siang atau malam. Kalau boleh, ajak kawan, suami, adik, untuk temankan sungguhpun rasa tak macho tunggu depan tandas tetapi keselamatan perlu diutamakan.

Perkara ini boleh terjadi pada sesiapa saja tanpa mengira mangsa bertudung ke, free hair ke. Tetapi dalam kes ini, mangsa bertudung.

 

 

Image result for gadis kene rogol di petronas

sumber:ezchannel

 

________________________________________

[Artikel KECOHSANGAT Lagi DiBawah]

 

“AWAK PERNAH TIDUR DENGAN MANA-MANA LELAKI?” SAYA TAK BOLEH JAWAB SEBAB ITU AIB SAYA

Saya nak share kisah hidup yang sudah hampir setahun saya pendamkan. Harap dapat siarkan tanpa mendedahkan identiti saya.

Dulu, habis sekolah saya bercinta dengan rakan sekolah selama 6 tahun. Saya jahil sangat sampai terlanjur beberapa kali. Sehinggalah hujung tahun 2014, kami putus kerana dia sudah ada perempuan lain.

Berkali-kali saya cuba memujuknya, tetapi dia tetap tidak mahu kembali bersama kerana dia sudah jumpa perempuan yang benar-benar sesuai dengan dia. Habis, saya ini apa? Sedih hati saya diperlakukan seperti itu.

Saya berputus asa, tetapi saya tidak dapat menerima hakikat sampai saya pernah menjadi seperti mayat hidup. Bayangkan berat 52kg jadi 40kg dan saya kerap sakit sebab saya hanya tidur 24 jam. Mak saya yang tengok saya pada masa itu pun sudah berputus asa dengan sikap saya.

Sampailah Februari 2015, masa itu saya sudah stabil sikit. Mak nak saya kahwin. Saya tak fikir apa-apa, hanya mengangguk akur sahaja. Saya ingatkan mak main-main, rupa-rupanya mak sudah ada calon untuk saya.

Bulan Mac, ikat tunang tanpa saya kenal siapa lelaki itu. Selepas sebulan ikat pertunangan, barulah dia menghubungi handphone saya. Dia telefon ajak keluar beli barang kahwin sebab kami akan berkahwin pada bulan September.

Masa itu saya berdebar-debar, saya macam tak percaya yang betul ke saya nak kahwin?

Kami berjumpa pada pagi itu. Ayat pertama yang dia katakan pada saya ialah,

“Saya ingatkan mak saya pilih orang yang bertudung,” katanya.

Ya saya tahu saya tak bertudung tetapi saya bukan jenis perempuan yang suka pakai seksi-seksi. Masa itu memang saya tersentap sangat dengan kata-kata dia tetapi saya mendiamkan diri.

“Kalau tak sesuai, kita boleh putus,” ringkas saya balas.

Dia hanya menggelengkan kepala.

Kami tidak banyak bersembang pada masa itu, hanya mencuba baju dan dia suruh saya pilih set barang kemas. Dia cuba mahu beramah dengan saya tetapi saya dah jadi moody bila mendengar sindirannya tentang tudung itu.

Hari demi hari, kami kerap keluar bersama dan kami sudah menjadi serasi bila bersembang. Namun saya masih tidak punya perasaan terhadapnya.

Selepas malam raya itu, dia bertanya sesuatu yang membuatkan saya tidak boleh berlaku jujur.

“Awak pernah tidur dnegan mana-mana lelaki?”

Saya tak boleh jawab sebab itu aib saya. Saya hanya kata pada dia, “Awak tidak perlu tahu. Kalau awak ikhlas mahu menjadikan saya sebagai isteri awak, tak perlu awak tanya saya soalan ini.”

Dia minta saya jawab dengan jujur tetapi saya tetap tidak mahu menjawab soalan itu dan hanya mendiamkan diri.

Oleh disebabkan itu, dia mendiamkan diri selama 2 minggu. Lagi seminggu nak berkahwin, dia menghubungi saya dan ajak pergi spa. Masa keluar bersama, dia dah tak tanya pun tentang hal itu lagi.

Saya dah mengelabah sangat sebab lagi seminggu lebih saja kami akab berkahwin. Masa itu macam-macam jamu yang saya telan.

19 September kami sah bergelar suami isteri. Masa itu banyak kali saya mengelakkan diri dekat dengan dia. Saya beri alasan tidur di rumah mak sebab tak sihat. Dia pun terpaksa akur. Hari keempat barulah saya dengan dia duduk bersama. Itu pun kerana kami pergi honeymoon.

Malam itu saya tahu dia kecewa sangat dengan saya tetapi sebab dia mahu menjaga hati saya, selama 4 hari honeymoon itu dia melayan saya dengan begitu baik sekali.

Selepas habis honeymoon, dia menghilangkan diri, tak balik rumah. Hari pertama dan kedua dia tak balik rumah, saya langsung tidak menghubunginya. Saya kahwin tanpa ada perasaan pada dia. Jadi saya tak terfikir apa pun. Sehinggalah hari yang ketiga saya cuba menghubunginya dan sms tetapi tidak dijawab.

Handphonenya dimatikan. Sehinggalah genap seminggu, panggilan tidak dijawab, WhatsApp yang saya hantar bluetick pada jam 4 pagi. Jadi jam 3 pagi saya memberanikan diri pergi ke rumah mak mertua jika dia tidur di sana. Namun kereta dia pun tiada. Hati saya kuat mengatakan yang dia marah tentang malam pertama kami.

Esoknya saya call kakak dia tanya tempat kerja dia. Kakak dia terkejut sebab saya tak pernah tahu yang suami saya ada office sendiri. Jadi selepas mendapat tahu, saya terus pergi ke office dan mencari dia. Bila pembantu dia cakap saya nak jumpa dia, datang satu mesej dari dia.

“Awak baliklah. Jangan cari saya buat masa ini,” katanya.

Hati saya sangat sedih pada masa itu. Balik rumah terus terasa nak buat solat taubat. Tiap-tiap malam saya solat taubat dan memohon Allah melembutkan hati suami.

Minggu kedua suami balik ke rumah, saya terus memeluk dia. Berkali-kali saya meminta maaf. Dia kata dia cuma perlukan kejujuran dari saya. Tetapi saya pun meminta dia memahami keadaan saya.

Malam itu kami bersama-sama buat solat taubat. Kali ketiga dia menjadi imam saya sebab saya memang liat nak solat. Solat bila dia betul-betul paksa saya. Tetapi sejak dari hari itu saya dah berubah. Pagi-pagi selepas solat, siapkan sarapan untuk dia. Sementara menunggu dia balik, saya buat online bisnes.

Saya bersyukur pada Allah sebab dia lelaki yang sempurna, penyayang, suka menyakat saya sampai menangis. Dia kata muka saya macam negro bila saya menangis. Bila saya menangis, dia peluk saya. Dia kata dia suka tengok saya menangis.

Tetapi itu semua kenangan saya dengan dia selama 6 bulan berkahwin. Dia terlibat dalam kemalangan dan meninggal semasa dalam perjalanan pergi ke hospital. Rahangnya pecah.

Dan yang paling menyedihkan saya ialah, saya tidak sempat memberitahu dia yang saya mengandung. Kini baby saya sudah dua bulan. Sedih sampai tak tahu nak kata apa. Sekarang saya tinggal di rumah mertua. Mereka baik, jaga saya walaupun saya bukan lagi menantu mereka.

Dikala Allah menarik orang yang baru saya ingin cintai bersungguh-sungguh, Allah gantikan dengan seseorang. Mohd Taufiq Hidayat, semoga abang menjadi anak soleh buat mama, jadilah insan seperti papa. Jujur hati saya sangat merindui dia yang banyak memberi perubahan dalam hidup saya walaupun dalam masa yang singkat

 

Loading...